Obesitas behandelen

Vermageren kan alleen maar door een goed evenwicht tussen calorie-inname en -verbruik: het zogenaamde metabolisme. Voor veel mensen betekent dat minder eten. Nochtans is dit absoluut geen gemakkelijke opdracht.

Mogelijke operaties voor obesitas

Er zijn drie operatietypes mogelijk voor het aanpakken van morbide obesitas. 

1. Restrictief & gematigd malabsorptief: gastric bypass

Een gastric bypass is de gouden standaard in de obesitaschirurgie. Doordat je minder kan eten, heeft een bypass een restrictief karakter. De opname van vetten is ook beperkt, wat leidt tot een bijkomend malabsorptief effect. Maar het malabsorptieve karakter is veel minder uitgesproken dan bij andere operaties, omdat er maar een beperkte lengte van de dunne darm wordt uitgesloten. 

Een gastric bypass is, in vergelijking met alle andere type operaties, algemeen kwalitatief veel beter. 

Gastric bypass

Bij een Gastric Bypass operatie wordt een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang gecreƫerd. Het volume van de maag wordt drastisch herleid. Lees meer over het verloop van de ingreep.

Meer info

2. Restrictieve (of volume reducerende) ingrepen

Bij een restrictieve operatie wordt de inname van grote hoeveelheden voeding heel erg beperkt. 
Binnen de obesitaschirurgie onderscheiden we twee volume reducerende ingrepen: 

  • een laparoscopische maagband; 
  • een laparoscopische sleeve. 

In bepaalde centra promoten de dokters een sleeve of maagband als standaardbehandeling voor overgewicht, omdat de ingrepen technisch makkelijker zijn en minder tijd in beslag nemen. 

Maar wanneer we kijken op lange termijn, biedt een maagoverbrugging een blijvend gewichtsverlies en een betere levenskwaliteit. Daarom voeren we bij de obesitaskliniek Tielt enkel een restrictieve ingreep uit bij patiënten waar een bypass niet aangewezen is. 

Sleeve gastrectomie

Tijdens een sleeve resectie wordt een groot deel van de maag verwijderd. Ontdek wat de ingreep precies inhoudt en wat de voor- & nadelen ervan zijn.

Meer info

Gastric banding

Een maagbandje of gastric banding is een maagverkleiningsoperatie. Door de verkleining wordt de hoeveelheid voedsel die per maaltijd kan worden ingenomen, beperkt. Alle informatie over de ingreep vind je hier.

Meer info

3. Malabsorptieve (of voedselopname beperkende) ingrepen

Bij een malabsoptieve ingreep wordt een langer deel van de dunne darm uit het verteringsstelsel gehouden. De voeding wordt daarom veel minder opgenomen door het lichaam. 

Een zeer klein deel van de obesitaspatiënten heeft een veel lager metabolisme, waardoor andere behandelingen niet tot het gewenste resultaat leiden. In die zeldzame gevallen wordt een Modified Biliopancreatic Diversion voorgesteld.

Laparoscopie

Obesitaskliniek Tielt voert alle (bariatrische) ingrepen via een laparoscopie uit. Een laparoscopie is een kijkoperatie waarbij via kleine insnijdingen in de buik de ingreep wordt uitgevoerd. Dat zorgt ervoor dat de ingreep minder ingrijpend is, waardoor de patiënt meestal sneller terug op de been is. 

Sinds 2023 maakt Obesitaskliniek Tielt gebruik van de chirurgische vierarmige robot Hugo™ RAS om nog betere zorg te bieden.