Advies en mogelijke bijwerkingen

Na een obesitasoperatie kan er sprake zijn van enkele mogelijke bijwerkingen. Om je voldoende te informeren, bespreken we deze kort. 

Daarnaast is het ook aangeraden om rekening te houden met enkele bijkomende zaken, die we hier nog even oplijsten. Dit advies komt naast het voedingsadvies dat je meekrijgt. 

Bijwerkingen of complicaties

Bij obesitas zijn de risico's van de ziekte vele malen hoger dan de risico’s van de ingreep. Denk maar aan het ontwikkelen van diabetes, gewrichtspijnen, slaapapneu of zelfs depressie. 

Geen enkele operatie is zonder risico. Een obesitasoperatie heeft een grote impact en de patiënten hebben door hun overgewicht een grotere kans op complicaties in vergelijking met patiënten met een gezond gewicht. 

Sommige van deze complicaties kunnen zich voordoen tijdens de operatie of in de periode onmiddellijk na de operatie tijdens de ziekenhuisopname. Uiteraard worden speciale maatregelen genomen om het risico op deze complicaties zo klein mogelijk te houden. Complicaties die de normale hospitalisatieduur verlengen, zijn zeldzaam. 

Je vindt hier enkele mogelijke bijwerkingen en complicaties, maar de lijst is niet volledig. 

Overgeven of pijn bij het eten

Soms moeten patiënten overgeven of hebben ze pijn bij het eten. Dat is meestal het gevolg van verkeerd eetgedrag. Door langzaam en rustig te eten, goed te kauwen en op tijd te stoppen met eten, kan je deze symptomen voorkomen. 

Medicijn innemen - Obesitaskliniek Tielt

Medicijnen

De thuismedicatie mag normaal verder genomen worden. Om irritatie of problemen te voorkomen, wordt een maagbeschermer voorgeschreven voor de eerste maand. Daarnaast worden ook multivitaminen voorgeschreven. 

Dumping

Normaal geeft de maag altijd kleine beetjes voeding door aan de twaalfvingerige darm zodat suikers goed gedoseerd in het lichaam opgenomen worden en het suikergehalte in het bloed stabiel blijft. 

Het dumping syndroom ontstaat wanneer voedsel, voornamelijk suikers, te snel van de maag naar de twaalfvingerige darm worden doorgegeven. Als de anatomie van de maag is veranderd of om een of andere reden de maag zich sneller ledigt, dan kan er dumping optreden. 

Vaak worden de postoperatieve ongemakken als dumping bestempeld omdat zij bijna dezelfde klachten uitlokken. Maar die ongemakken zijn vooral het gevolg van een verkeerd eetpatroon, zoals snel eten, tegelijk eten en drinken. De vaakst voorkomende oorzaak is echter de overconsumptie van suikers. 

Adviezen

Lichaamsbeweging

De eerste weken na ontslag kan je nog vermoeidheid voelen. Toch kunnen de dagelijkse activiteiten hernomen worden. 

Tijdens de eerste twee weken wordt heffen best vermeden. Afhankelijk van het beroep zal een werkonbekwaamheidsattest worden opgemaakt voor een periode van drie tot vijf weken. 

Sportplanning na een vermageringsoperatie - Obesitaskliniek Tielt

Het is belangrijk dat niet alleen de eetgewoonten, maar ook de mate van lichaamsbeweging verandert. Het is van groot belang om een gezonde lichaamsbeweging te hebben om het resultaat van de ingreep te optimaliseren en te behouden. Over het algemeen bouw je de oefeningen geleidelijk aan op. Naarmate het gewicht afneemt, wordt lichaamsbeweging vanzelf gemakkelijker. 

Postopervatieve voeding

Patiënten moeten een zo goed als normaal leven hebben, zodat zij ongehinderd aan alle sociale activiteiten kunnen deelnemen. Daarom geven we in ons centrum geen vloeibare, noch gemixte voeding. 

Vanaf de eerste postoperatieve dag wordt er vaste voeding (vet en suikervrij) gegeven en wordt er vooral gefocust op de manier van eten: vooral goed kauwen, traag eten en niet drinken tijdens de maaltijd. 

Het eetpatroon en de eetgewoonten worden verder nauwkeurig opgevolgd tijdens de driemaandelijkse multidisciplinaire afspraken tot patiënten de nieuwe eetgewoonten eigen hebben gemaakt. 

Foodblog

Op zoek naar inspiratie voor lekkere én gezonde recepten? Check dan zeker de foodblog & ontdek wat jij het lekkerst vindt!

Meer info

Vitamines

Omdat de opname van vitamine B12, Foliumzuur, ijzer en zink vooral ter hoogte van de maag en de twaalfvingerige darm gebeurt, kan er door de overgewichtschirurgie een tekort ontstaan. Daarom raden we onze patiënten aan om multivitaminen preparaat in te nemen om het eventuele tekort op te vangen. 

Ons team adviseert welke preparaten geschikt zijn en al deze elementen in een voldoende hoeveelheid bevatten. Dit wordt tijdens de regelmatige opvolging ook gemonitord aan de hand van een bloedonderzoek. 

Alcohol

Na een vermageringsoperatie wordt alcohol sneller en beter opgenomen in de bloedbaan. Patiënten moeten er rekening mee houden dat het wettelijk maximumgehalte sneller bereikt wordt, zeker wanneer ze een voertuig moeten besturen. 

Zwangere dame - Obesitaskliniek Tielt - Zwangerschap na vermageringsoperatie

Zwangerschap

Een obesitasoperatie staat een eventuele zwangerschap later niet in de weg. Soms worden vrouwen zelfs vruchtbaarder door het vermageren. 

Toch moet zwangerschap tijdens de vermageringsfase (ongeveer anderhalf jaar na de operatie) vermeden worden, ook al heeft de foetus voorrang op de moeder qua voedsel.

Raakt de patiënte toch zwanger? Dan is het raadzaam om de vitamine- en eiwitstatus goed op te laten volgen. De regelmatige inname van ijzer, foliumzuur, vitamines en mineralensupplementen is dan van nog groter belang.