Hugo™ Robotic Assisted Surgery

Het Sint-Andriesziekenhuis nam in 2023 de chirurgische vierarmige robot Hugo™ RAS in gebruik.

Operaties kunnen dankzij dit gloednieuwe robotsysteem met nog meer precisie worden uitgevoerd. Voor de patiënt betekent dit een vlottere operatie, minder complicaties, kleinere littekens en uiteindelijk ook een kortere ziekenhuisopname.

De Hugo™ RAS (Robotic Assisted Surgery) is een ultramoderne robot. Met zijn vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm, blinkt de operatierobot uit op het vlak van minimaal invasieve technologieën. Met deze investering van ruim 2 miljoen euro onderschrijft het ziekenhuis zijn toekomstgerichte visie om zo een nog betere zorg te bieden aan de patiënten. 

Nog meer precisie bij chirurgische ingrepen

In West-Europa worden de meeste ingrepen indien mogelijk minimaal invasief uitgevoerd bijvoorbeeld via klassieke laparoscopie, maar ook steeds meer via robotchirurgie. In het verleden was de inzet van chirurgische robots voor veel ziekenhuizen erg moeilijk door de hoge kosten. Ze waren meestal slechts beschikbaar in één operatiekamer en gebouwd voor een beperkt aantal operaties. De Hugo™ RAS is echter ontworpen voor een breed scala aan minimaal invasieve ingrepen. Dankzij de modulaire opbouw met vier beweeglijke armen en een verbeterde en gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm, kunnen operaties met deze robot met nog meer precisie worden uitgevoerd. Het gebruik van de vier armen is weliswaar een bijkomende complexiteit en vraagt een grondige opleiding van de chirurg. Dr. Biglari is hierbij de eerste chirurg in de Benelux die bariatrische ingrepen uitvoert via de robot.

Alleen maar voordelen voor patiënt

De patiënt ondervindt veel voordelen van een robotgeassisteerde ingreep: een kortere operatietijd, minder kans op bloedingen en complicaties, kleinere littekens en het sneller hernemen van de normale activiteiten. Deze investering kadert dan ook in de visie van  de Obesitaskliniek Tielt om zijn patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Tegelijk bewijst het hiermee zijn toekomstgerichtheid en ambitie om te blijven innoveren. De Hugo™ RAS werd aangekocht bij Medtronic, wereldleider in medische technologie. De installatie en ingebruikname van de robot vereiste een nauwe samenwerking tussen de leverancier, de technische dienst, de ICT-dienst, en de artsen en verpleegkundigen van het operatiekwartier. Robots zullen in de toekomst meer en meer ingezet worden waarbij steeds verdergaande ontwikkelingen in software, beeldgeleide chirurgie en artificiële intelligentie de toon zullen zetten.

Terug naar overzicht