Persoonlijk traject

Obesitaskliniek Tielt onderscheidt zich van andere centra in België dankzij onze persoonlijke begeleiding. Als één team staan we klaar voor jou vanaf het eerste consult tot lang na de ingreep. We begeleiden je persoonlijk en helpen je op weg naar een gezonder leven. 

Hieronder vind je een algemeen voorbeeld van hoe het traject kan verlopen. Dit wordt aangepast op maat van elke patiënt. 

Trajectverloop

Voorbereidend onderzoek

Voorbereidend onderzoek

Bij een operatie komt veel kijken. Om een zo goed mogelijk beeld van je huidige gezondheidstoestand te hebben, voeren we eerst nog enkele onderzoeken uit. 

  • Bloedonderzoek;
  • Echografie van de buik;
  • Foto van de slokdarm en maag; 
  • Elektrocardiogram met of zonder hart specialistisch onderzoek; 
  • Longfoto met of zonder long specialistisch onderzoek; 
  • Gastroscopie (nakijken van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm);
  • Psychologisch onderzoek; 
  • Bezoek aan de diëtisten; 
  • Eventuele andere onderzoeken die nodig blijken.

 

De ingreep

De ingreep

Op de dag van de ingreep meld je je aan via opname. Alles verloopt dan zoals vooraf werd besproken. Voor de ingreep verblijf je gemiddeld twee dagen in het ziekenhuis. Al bij je ontslag krijg je een overzicht van afspraken voor het eerste postoperatieve jaar. Zo kunnen we je van dichtbij opvolgen. 

Driemaandelijkse afspraak

Na de opvolgafspraak willen we je elke drie maanden terugzien voor de rest van het eerste jaar. Je passeert dan bij de diëtiste, de fysiotherapeut en de dokter zelf

Halfjaarlijks weerzien

In het tweede jaar na de operatie, kom je nog elke zes maanden langs. Zo kunnen we je blijven opvolgen, al ben je nu al goed op weg.

Jaarlijkse afspraak

In jaar drie na de ingreep zien we je graag een keer in het jaar terug. Daarna kan zo’n jaarlijkse afspraak opnieuw worden ingepland, voor zolang je dat zelf wenst te doen.

Buiten het ziekenhuis

Buiten het ziekenhuis

De pijn na de operatie is meestal licht. Als het nodig is, wordt voor bepaalde patiënten toch een anti-pijnmedicatie voorgeschreven. 

We moedigen de patiënten aan om een lichte activiteit te hernemen vanaf ze het ziekenhuis verlaten
Dokter Biglari geeft ook aan wanneer je de gewone dagelijkse activiteiten mag hernemen en welke activiteiten je moet vermijden. 

Wees het gehele traject up-to-date dankzij MAELA

De app begeleidt de patiënt doorheen het volledige zorgtraject. Dit biedt heel wat voordelen, waaronder steeds up-to-date informatie rond de status van het traject en de mogelijkheid tot chatten met het obesitasteam. De app zorgt ervoor dat de patiënt op elk tijdstip en op eender welke locatie zijn eigen zorgtraject in beeld kan brengen. Zowel voor, tijdens als na de behandeling krijgt de patiënt informatie op het juiste moment.