Persoonlijk traject

Obesitaskliniek Tielt onderscheidt zich van andere centra in België dankzij onze persoonlijke begeleiding. Als één team staan we klaar voor jou vanaf het eerste consult tot lang na de ingreep. We begeleiden je persoonlijk en helpen je op weg naar een gezonder leven. 

Ons ultieme doel is het bieden van een totaalzorg die alle facetten omvat van de persoonlijke ervaring van een ziekte en het gehele behandeltraject. Met de volledige ondersteuning van het obesitasteam staan we klaar om patiënten die het soms wat moeilijker hebben te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe eetgewoontes en levensstijl, waardoor de continuïteit en kwaliteit van de zorg verder worden gewaarborgd.

Na een bariatrische ingreep is het van cruciaal belang om de onderliggende denkpatronen met betrekking tot eetgedrag bespreekbaar te maken. Dankzij een deskundige en betrouwbare aanpak ondergaat niet alleen je denkwijze, maar ook je gedrag en daarmee je leven een transformatie. Hiervoor hebben we ons multidisciplinaire team verder versterkt met expertise op dat gebied.

Trajectverloop

Eerste gesprek

Eerste gesprek

De eerste consultatie is altijd bij dokter Biglari. Hij geeft je uitgebreide informatie over de verschillende behandelingsmogelijkheden, waarna hij al je vragen beantwoordt. Als het mogelijk is, doet hij ook al een eerste voorstel voor een behandeloptie. 

Voorbereidend onderzoek

Voorbereidend onderzoek

Bij een operatie komt veel kijken. Om een zo goed mogelijk beeld van je huidige gezondheidstoestand te hebben, voeren we eerst nog enkele onderzoeken uit. 

  • Bloedonderzoek;
  • Echografie van de buik;
  • Foto van de slokdarm en maag; 
  • Elektrocardiogram met of zonder hart specialistisch onderzoek; 
  • Longfoto met of zonder long specialistisch onderzoek; 
  • Gastroscopie (nakijken van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm);
  • Psychologisch onderzoek; 
  • Bezoek aan de diëtisten; 
  • Eventuele andere onderzoeken die nodig blijken.

 

Resultaten

Resultaten

Tijdens een nieuwe consultatie bespreekt Dr. Biglari samen met jou de resultaten van de onderzoeken. Aan de hand daarvan wordt de definitieve behandeloptie vastgelegd. Hij neemt dan ook nog eens het volledige verloop van de ingreep zelf door. 

De ingreep

De ingreep

Op de dag van de ingreep meld je je aan via opname. Alles verloopt dan zoals vooraf werd besproken. Voor de ingreep verblijf je gemiddeld twee dagen in het ziekenhuis. Al bij je ontslag krijg je een overzicht van afspraken voor het eerste postoperatieve jaar. Zo kunnen we je van dichtbij opvolgen. 

Opvolgafspraak

Opvolgafspraak

Drie weken na de ingreep heb je opnieuw een afspraak met Dr. Biglari. Hij evalueert of alles goed gaat aan de hand van een goed gesprek en enkele checks.

Driemaandelijkse afspraak

Na de opvolgafspraak willen we je elke drie maanden terugzien voor de rest van het eerste jaar. Je passeert dan bij de diëtiste, de fysiotherapeut en de dokter zelf

Halfjaarlijks weerzien

In het tweede jaar na de operatie, kom je nog elke zes maanden langs. Zo kunnen we je blijven opvolgen, al ben je nu al goed op weg.

Jaarlijkse afspraak

In jaar drie na de ingreep zien we je graag een keer in het jaar terug. Daarna kan zo’n jaarlijkse afspraak opnieuw worden ingepland, voor zolang je dat zelf wenst te doen.

Psychologische opvolging

Door middel van individuele- of groepssessies helpt onze voedingspsychologe individuen om met lastige gedachten over eten, lichaamsbeeld en zelfbeeld om te gaan. Je krijgt daarbij tools en handvaten aangereikt om op een duurzame wijze af te rekenen met emotioneel eten, overeten, binge eating, alcoholisme, eet- en suikerverslaving, en een negatief zelfbeeld.

Buiten het ziekenhuis

Buiten het ziekenhuis

De pijn na de operatie is meestal licht. Als het nodig is, wordt voor bepaalde patiënten toch een anti-pijnmedicatie voorgeschreven. 

We moedigen de patiënten aan om een lichte activiteit te hernemen vanaf ze het ziekenhuis verlaten
Dokter Biglari geeft ook aan wanneer je de gewone dagelijkse activiteiten mag hernemen en welke activiteiten je moet vermijden. 

Wees het gehele traject up-to-date dankzij MAELA

De app begeleidt de patiënt doorheen het volledige zorgtraject. Dit biedt heel wat voordelen, waaronder steeds up-to-date informatie rond de status van het traject en de mogelijkheid tot chatten met het obesitasteam. De app zorgt ervoor dat de patiënt op elk tijdstip en op eender welke locatie zijn eigen zorgtraject in beeld kan brengen. Zowel voor, tijdens als na de behandeling krijgt de patiënt informatie op het juiste moment.