Gastric banding of maagbandje

Een maagbandje of gastric banding is een maagverkleiningsoperatie en dus restrictief. Door de verkleining wordt de hoeveelheid voedsel die per maaltijd kan worden ingenomen, beperkt. 

Werking van de maagband

Visualisatie van een maagbandje of gastric banding - Obesitaskliniek Tielt

Voor een gastric banding gebruikt de arts een siliconen band. Deze band wordt bovenaan rond de maag geplaatst en gesloten via een gesp-sluiting, zonder dat er in de maag moet worden gesneden of een deel van de maag wordt verwijderd. 

De siliconen band verdeelt de maag in twee, in de vorm van een zandloper. Aan de binnenzijde van de band bevindt zich een opblaasbare ballon. Via een slangetje staat de ballon in verbinding met een reservoir dat in de buikwand wordt geplaatst. Door vloeistof in te spuiten in het reservoir, kan de doorgang naar de maag vernauwd worden met de ballon. 

Resultaat op lange termijn?

Op lange termijn en qua comfort is een maagbandje veel minder effectief dan een gastric bypass of een sleeve. 

Binnen de obesitaskliniek in Tielt wenden we deze ingreep enkel aan voor jonge adolescenten bij wie de hormonale gevolgen van een maagoperatie onvoldoende gekend zijn. Door voor een maagbandje te kiezen, zorgen we ervoor dat hun normale ontwikkeling niet gestoord wordt door overgewicht tot ze een volwassen leeftijd bereiken. 

Andere obesitasoperaties

Gastric bypass

Bij een Gastric Bypass operatie wordt een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang gecreƫerd. Het volume van de maag wordt drastisch herleid. Lees meer over het verloop van de ingreep.

Meer info

Sleeve gastrectomie

Tijdens een sleeve resectie wordt een groot deel van de maag verwijderd. Ontdek wat de ingreep precies inhoudt en wat de voor- & nadelen ervan zijn.

Meer info