Sleeve gastrectomie

Bij een sleeve gastrectomie of een sleeve resectie, wordt een groot gedeelte van de maag chirurgisch via een laparoscopische ingreep verwijderd. 

Details van de ingreep

Figuur: visualisatie maag voor en na de gastrectomie

Het volume van de maag wordt bij een sleeve behoorlijk verkleind. Normaal kan het deel van de maag dat blijft zitten zo’n 100 tot 150cc bevatten. De sleeve is een restrictieve operatie en dus volume verminderend. 

Het deel van de maag dat verwijderd wordt, heet de grote curvatuur van de maag. Dat is het grote, ronde gedeelte aan de linkerkant van de maag. 

De maaguitgang waar het voedsel overgaat naar de darm, de Pylorus (maagportier), blijft intact. Daardoor komt het Dumping Syndroom normaal niet voor na dit type chirurgie. Het risico op zure reflux en recidief obesitas is wel groter

Advies en mogelijke bijwerkingen obesitaschirurgie

Een obesitasoperatie kan een grote impact hebben. Geen enkel operatie is zonder risico, dus vertellen we je welke bijwerkingen & complicaties kunnen voorkomen. Daarnaast geven we graag nog wat bijkomend advies.

Meer info

Andere vermageringsoperaties

Gastric bypass

Bij een Gastric Bypass operatie wordt een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang gecreƫerd. Het volume van de maag wordt drastisch herleid. Lees meer over het verloop van de ingreep.

Meer info

Gastric banding

Een maagbandje of gastric banding is een maagverkleiningsoperatie. Door de verkleining wordt de hoeveelheid voedsel die per maaltijd kan worden ingenomen, beperkt. Alle informatie over de ingreep vind je hier.

Meer info